Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Laajat sähkökatkot entistä todennäköisempiä – älykäs sähköverkko voi ohjata kulutusta

Laajojen sähkökatkojen mahdollisuus lisääntyy jos tammikuun kaltaiset pakkasjaksot toistuvat lähivuosina. Sähkön tuotanto ja tuontisähkö eivät enää riitä kattamaan ankarina talvikuukausina kasvavaa kysyntää. Suomessa kehitettävä älykäs sähköverkko voisi vähentää sähkökatkojen riskiä.

Sähkökaavio
Kuva: Yle
Jari Tanskanen

Kantaverkkoyhtiö Fingridin valvomossa seurataan herkeämättä Suomen sähköverkon tilaa. Tammikuussa sähköverkko oli lähellä kriittistä rajaa, jossa sähkönjakelua joudutaan rajoittamaan. Tulevina vuosina vastaavan pakkasjakson toistuminen voi jo laukaista rajoitukset.

– Sähköpula voi tulla lähivuosien aikana ja silloin voidaan joutua katkomaan kuluttajilta sähköä ja on syytä varautua siihen, sanoo Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin.

Syynä on lisääntyvä sähkönkäyttö ja samaan aikaan käytöstä poistuva tuotantokapasiteetti.

Halpa sähkö on sulkenut voimaloita

Viime vuosina Suomessa on suljettu useita hiililauhdevoimaloita, kun halpa sähkön hinta tekee tuotannosta kannattamatonta. Esimerkiksi Kotkan Mussalon, Meri-Porin, Inkoon ja Kristiinan voimalaiden sulkemisen myötä Suomesta on poistunut 1 400 megawattia säätövoimaksi ja tehoreserviksi käytettyä lauhdevoimaa.

– Pitkä pakkasjakso voi aiheuttaa sen, että siirtokyky ulkomailta ei riitä ja oma tuotanto on niin pieni, että kulutus ja tuotanto eivät kohtaa, laskee Pahkin.

Älykäs sähköverkko vähentää katkoja

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja insinööritoimisto Rejlers kehittelevät pohjoismaista älykästä sähköverkkoa, joka vähentää laajojen sähköhäiriöiden todennäköisyyttä. Lähivuosina Suomessa käyttöönotettava nopea viidennen sukupolven 5G-matkapuhelinverkko mahdollistaa koneiden välisten yhteyksien hyödyntämisen myös sähköverkon ohjaamisessa.

– Energian tuotanto ja kulutus ovat muuttumassa tuulivoiman ja aurinkoenergian myötä. Tarvitaan nopeaa reagointia, että kulutus ja tuotanto pystytään optimoimaan, sanoo toimialajohtaja Timo Holmberg.

Älykkäät sähkömittarit ovat ensimmäisiä laitteita, joilla voidaan ohjata kulutusta.

Arto Pahkin

Tämä edellyttää, että sähköä tuottavat laitokset ja koneet saadaan keskustelemaan keskenään. 

– Älykkäät sähkömittarit ovat ensimmäisiä laitteita, joilla voidaan ohjata kulutusta, sanoo valvomopäällikkö Arto Pahkin.

Tällöin esimerkiksi lämpöpumpun tai lämpimän käyttöveden lämmitys voitaisiin katkaista, jos tuotanto sähköverkossa putoaa äkillisesti. Tällainen tilanne voi tulla eteen, jos esimerkiksi jokin ydinvoimala putoaa verkosta äkillisesti, siirtoyhteys Ruotsista vaurioituu tai paukkupakkaset nostavat kulutuksen huippuunsa.

– Jos merkittävä määrä kotitalouksia saadaan rajoittamaan sähkön käyttöä vaikkapa puoleksi tunniksi, niin sinä aikana voidaan kytkeä korvaavaa tuotantoa päälle ja voidaan estää jopa koko sähköverkon kaatuminen, pohtii toimialajohtaja Timo Holmberg.

Big datan avulla tarkempaa tietoa kulutuksesta

Samalla kaikesta tekemisestä kertyy valtava määrä dataa, jonka analysointiin tarvitaan uusia sovelluksia. Big datan avulla voidaan kehittää esimerkiksi oppivaa älyä sähkönkulutuksen optimoinnissa.

– Meillä on melkoinen määrä yölämmittäjiä, jotka hyödyntävät edullisempaa yösähköä. Tällöin sähkönkulutuksessa on kulutushuippu kello 22. Jos huippua voidaan jaksottaa tarpeen mukaan, niin siitä hyötyvät kuluttajat ja energiayhtiöt, kertoo Timo Holmberg esimerkin kehitteillä olevasta sovelluksesta.

Suosittelemme