Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Energiatehokkuus voi vapauttaa metropolin kivihiilestä

Sekä VTT että Greenpeace ovat yksimielisiä siitä, että asuntojen energiatehokkuuden kasvu voi puolittaa lämmityksen tarpeen neliötä kohti. Greenpeace uskoo, että tehokkuus yhdessä biopolttoaineiden, maa- ja aurinkolämmön kanssa tekee fossiilisista polttoaineista tarpeettomia.

Greenpeacen näkemys lämpöenergian tuotannon laskusta.
Kuva: Yle / Petteri Juuti
Petteri Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöjärjestö Greenpeace uskoo, että Suomi voi lämmetä vuonna 2050 lähes kokonaan ilman fossiilisia polttoaineita. Biopolttoaineitakaan ei polteta nykyistä enempää. Tämän ehtona on rakennusten energiatehokkuuden roima paraneminen.

- Se on hyvin realistista. Se tuo myös paljon työpaikkoja ja rakennusteollisuus hyötyy siitä, sanoo Greenpeace Internationalin johtava energia-asiantuntija Sven Teske.

Sekä VTT että Greenpeace julkaisivat maanantaina näkemyksensä Suomen energiatulevaisuudesta. VTT on energiatehokkuudessa samoilla linjoilla ympäristöjärjestön kanssa.

- Me itse olemme omissa tutkimuksissamme nähty, että rakennuskannalla on merkittävä energiatehokkuuden potentiaali. Esimerkiksi lämmitysenergiassa voitaisiin säästää 50 prosenttia ja kokonaisenergiassa 30 prosenttia, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen.

Aurinkokeräimiä markettien katoille

Greenpeacen vuoden 2050 visioissa yli puolet lämmöstä tuotetaan biomassalla. Seuraavaksi suurin osuus on maalämmöllä, jonka perässä tulevat vety, aurinkolämpö ja suora sähkölämmitys. Vety tuotetaan ylijäämäsähköllä silloin kun sähkön tarjonta ylittää kysynnän. Aurinkolämpöä voisi käyttää muutenkin kuin talojen omaan lämmitykseen.

- Suomen etu on toimiva kaukolämpöverkko, jota voi käyttää myös maa- ja aurinkolämmön siirtämiseen. Aurinkokeräimet voivat olla esimerkiksi supermarketin katolla ja lämpö voidaan ohjata kaukolämpöverkkoon, sanoo Greenpeacen saksalainen energia-asiantuntija Teske.

Hyvä eristys ei aiheuta kosteusvaurioita

Kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien on pelätty kasvavan, kun taloja tilkitään entistä tiiviimmiksi, eikä talo enää hengitä samalla tavalla kuin vaikkapa vanha kunnon hirsikämppä. VTT:n tutkimusprofessori vakuuttaa, että energiatehokkuuden parantaminen ei kasvata riskiä kosteusvauriosta.

- Energiatehokkuus yleensä tarkoittaa huolellista ja hyvää rakentamista ja sillä nimenomaan ehkäistään kosteus- ja homevaurioita. Aika usein kosteus- ja homevauriot johtuvat puutteellisesta ylläpidosta tai rakennusaikaisista virheistä, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Airaksinen.

Hän uskoo Suomesta löytyvän riittävästi ammattitaitoa tarvittavien energiaremonttien tekemiseen.

- Varmasti meillä on riittävästi ammattitaitoa. Mutta meidän prosessit täytyisi hioa siihen, että ammattilaisia käytetään myös siellä suunnitteluvaiheessa. Hyvää suunnittelua ja rakentamista pitää korostaa, siinä meillä on varmasti tehtävää, Airaksinen arvioi.

Lopputulos riippuu taloyhtiöistä ja politiikasta

Molemmat asiantuntijat muistuttavat, että vaikka esimerkiksi EU-säännöt jo ohjaavat energiatehokkuuteen, on suunnanmuutoksen eteen tehtävä vielä paljon töitä.

- Nämä skenaariothan perustuvat tiettyihin teknisiin olettamuksiin ja ihmisethän eivät tee päätöksiä suoraan rationaalisesti ja teknisesti. Yksittäisten taloyhtiöiden päätöksentekoon on monta tekijää. Tämä kaikki vaikuttaa siihen, mikä lopputulos on. Varmaan jonkinlaisia suuntaa-antavia määräyksiä tarvitaan, mutta hyvin paljon myös asukkaat itse pystyvät vaikuttamaan, arvio VTT:n Airaksinen.

Ympäristöjärjestön saksalaisen insinööri vaatii poliitikoilta toimintaa.

- Liikemiehiä ei voi pakottaa kuluttamaan rahaa, jos se ei ole taloudellisesti kannattavaa vallitsevassa poliittisessa tilanteessa. Loppujenlopuksi ratkaisu on poliitikkojen käsissä. Energiavallankumous ei ole Suomessa kiinni tekniikasta vaan politiikasta.

Greenpeacen Energy [r]evolution kampanja sisältää maailmanlaajuisen raportin lisäksi raportit maanosittain ja maittain. Suomen raportti julkaistiin englanniksi 12.11.2012 ja laajempi suomenkielinen versio 7.2.2013.

Suosittelemme