Tiedote -

IBM Watson IoT -teknologiat auttavat Fingridiä siirtämään sähköä luotettavasti

Helsinki, Suomi - 19.2.2016: Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj on valinnut IBM Watson IoT-teknologiat vauhdittamaan sähköteollisuuden muutosta ja varmistamaan keskeytymättömän sähköntuotannon asiakkailleen. Fingrid on uraauurtavasti ottanut käyttöön ELVIS-ratkaisun (Electricity Verkko Information System), joka tarjoaa keskitetyn näkymän koko sähkönsiirtoverkkoon. Ratkaisua voidaan hyödyntää aina pitkäntähtäimen suunnitelmista päivittäiseen infrastruktuurin sekä käyttöomaisuuden hallintaan ja ylläpitoon. 

Sähköenergian jakelun ylläpito 14 000 kilometriä pitkässä kantaverkossa on jo sinänsä valtava tehtävä, joka vaatii kokonaisvaltaista ymmärrystä sähköverkon toiminnoista, ylläpidosta ja turvallisuudesta. Fingrid halusi kuitenkin kehittää toimintaansa eteenpäin ja löytää uusia tapoja luotettavuuden lisäämiselle, kulujen hallinnalle sekä tarjota aiempaa parempaa tukea liiketoiminnan päätöksenteolle. 

”Nykypäivän sähköjärjestelmät ovat yhä monimutkaisempia. Samanaikaisesti katkeamattomalle sähköntuotannolle asetetaan alati kasvavia vaatimuksia. Juuri siksi meidän pitää kyetä tekemään nopeita ja laajoja häiriöselvityksiä, jotta ihmisiin ja liiketoimintaan kohdistuvat haittavaikutukset vähenevät koko Suomessa.”, sanoo Fingrid Oyj:n omaisuuden hallinnan verkkopäällikkö Marcus Stenstrand. ”Ymmärsimme, että meidän täytyy yhdistää lähes reaaliaikainen data-analytiikka ulkoisiin muuttujiin, kuten säätietoihin kyetäksemme vastaamaan häiriötilanteisiin paremmin ja säilyttääksemme palveluidemme korkean tason.” 

Aiemmin Fingridin täytyi manuaalisesti kerätä dataa erillisistä järjestelmistä ja tietokannoista saadakseen tarvittavat tiedot analyysiä varten. Tämä saattoi kestää päiviä tai jopa viikkoja. IBM:n IoT-pohjainen ratkaisu lisää järjestelmien automaatiota auttaen Fingridiä todentamaan nopeasti ongelmatilanteet ja optimoimaan ylläpidon hallinnan ja aikataulutuksen. Lisäksi yhdistämällä verkon tiedot sijaintitietoihin ja taloustietoihin Fingrid voi hyödyntää kehittynyttä graafista visualisointia saadakseen paremman käsityksen ylläpidosta ja käyttökustannuksista. 

”Kognitiivinen tietojenkäsittely ja teollinen internet tulevat muuttamaan kokonaisia teollisuuden aloja”, sanoo IBM Watson IoT -tarjoomasta vastaava Chris O’Connor. ”Energiateollisuuden palveluiden ja järjestelmien toimintavarmuus on kriittistä, koska käyttökatkoilla ja järjestelmävioilla on vakavat seuraukset niin liiketoimintaan kuin yhteiskuntaan. Fingrid näyttää tietä hyödyntämällä sensoreiden verkostoa ja kehittynyttä analytiikkaa lisäten sähköverkon älykkyyttä, tehden verkosta aiempaa joustavamman, luotettavamman ja turvallisemman.” 

Fingrid valitsi IBM:n IoT-ratkaisun, joka kytkee järjestelmäkokonaisuudet toisiinsa joustavasti. Näin pystyttiin varmistamaan datan katkeamaton virta eri järjestelmien välillä. ELVIS-ratkaisussa yhdistyy IBM Maximo -ohjelmiston lisäksi myös muut liiketoiminnan kannalta kriittiset järjestelmät, kuten ESRIn ArcGIS-karttasovellus, Oraclen Primavera Enterprise Project Portfolio Management ratkaisu sekä SAP Work Manager. Muut järjestelmäkokonaisuudet sisältävät ratkaisuja, kuten Schneider Electricin ArcFM geospatiaalinen resurssienhallinta, Electroconin CAPE-ohjelmisto, Siemensin PSS E ja PSS ODMS ratkaisut sekä Intelligent Process Solutions GmbH:n IPS-EPIS ratkaisut.

Katso video Elvis-ratkaisusta osoitteessa:
www.youtube.com/watch?v=00ga070uzL4

Lisätietoja ELVIS-ratkaisusta osoitteessa:
www.fingrid.fi/fi/yhtio/Elvis/

Yhteystiedot:

Fingrid Oyj
Marcus Stenstrand
Projektipäällikkö
Puh. +358 (0)30 395 5172
marcus.stenstrand@fingrid.fi

Jonathan Batty
IBM Watson IoT
+44 7880 086571
jonathanb@uk.ibm.com

IBM Viestintäosasto
puh. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com


Fingrid yrityksenä

Fingrid Oyj, jonka päämaja sijaitsee Helsingissä, vastaa sähkön siirrosta Suomen kantaverkossa. Yhtiöllä on noin 300 työntekijää ja se hallinnoi yli 14 000 kilometriä voimajohtoja sekä yli 100 sähköasemaa. Liikevaihto vuonna 2014 oli 567 miljoonaa euroa. www.fingrid.fi/en

IBM yrityksenä

IBM on maailman johtavia yrityksiä teollisen internetin ratkaisuissa, jolla on yli 4000 asiakasta 170 maassa, ja yli 1400 kumppanin kasvava ekosysteemi sekä 750 IoT patenttia. IBM liittää kognitiivisen tietojenkäsittelyn ratkaisujensa piiriin miljardeja laitteita, antureita ja järjestelmiä, jotka yhdessä mahdollistavat erilaisia teollisen internetin ratkaisuja. Lisätietoa IBM Watson IoT -ratkaisusta: www.ibm.com/iot

Aiheet

  • Ympäristö, energia

Kategoriat

  • sähkön siirto
  • älykkäämpi kaupunki
  • pilvipalvelu
  • analytiikka

Lisätiedot:
IBM Viestintäosasto
puh. (09) 459 5900
ibmficom(at)fi.ibm.com

Lisätietoja IBM:stä (NYSE: IBM):
www.ibm.com/fi
IBM Finland Twitterissä:
http://twitter.com/ibmfinland
IBM Finland Facebookissa:
www.facebook.com/ibmfinland

Suomi elää älystä -blogi
www.alykassuomi.fi

Ellei edellä ole toisin mainittu: / Unless stated otherwise above:
Oy IBM Finland Ab
PL 265, 00101 Helsinki, Finland
Business ID, Y-tunnus: 0195876-3
Registered in Finland


Yhteyshenkilöt

IBM Viestintäosasto

Lehdistön yhteyshenkilö (09) 459 5900