2018-09-24-lehdistötiedote

LEHDISTÖTIEDOTE 24.9.2018

 

Digitalisaatio-osaajista on kova pula, Vaasassa energia-alan yritykset ja korkeakoulut yhdistävät voimansa tilanteen ratkaisemiseksi


Osaajapula jarruttaa yritysten menestystä niin Pohjanmaalla kuin muualla Suomessa. Digitalisaatio-akatemia (Digitalisation Academy) on Vaasan seudun energia-alan yritysten ja korkeakoulujen yhteistyönä luoma huippuakatemia. Sen tavoitteena on nostaa energia-alan digiosaamisen tasoa ja tukea opiskelijoiden työllistymistä alan yrityksiin Vaasassa.

Digitalisaatio-akatemiassa tehtävä yhteistyö on Wapicelle luontevaa jatkoa jo menossa olevaan verkottumiseen. Osaajapula ohjelmistoalalla on ollut kauan, mutta digitalisaatio-akatemian kautta voidaan systemaattisemmin liittää osaamispotentiaali energia-alueen tarpeisiin Vaasan seudulla. Wapice palkkaa vuosittain kymmeniä opiskelijoita ja tämän ohjelman kautta sitä voidaan entisestään tehostaa”, kertoo Wapice Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Digitalisaatio-akatemia aloittaa ensimmäisen toimikautensa tammikuussa 2019. Mukana toiminnassa ovat nyt jo varmuudella Backman-Trummer, Elisa, Danfoss, Devatus, Mirka, Vaasan Sähkö, VEO, Wapice sekä Wärtsilä. Toimintaa mahdollistamassa ovat myös LähiTapiola, Pohjanmaan kauppakamari sekä Vaasan kaupunki. Korkeakouluista mukana ovat ainakin VAMK ja Vaasan yliopisto.

Vaasan energiaklusterissa mukana olevat yritykset toimivat tiiviissä yhteistyössä niin keskenään kuin alueen korkeakoulujen kanssa. Digitalisaatio-akatemia on luontevaa jatkoa tälle yhteistyölle”, akatemiaa johtava Peter Hellström kertoo.  ”Mukana on vahva joukko yrityksiä, mikä kuvastaa tarvetta tälle toiminnalle”.

Akatemiaan valituiksi tulevat, viimeistä opintovuottaan suorittavat korkeakouluopiskelijat pääsevät pätevöitymään energia-alan digitalisaatioon yritysten avulla.

Vaasa on Suomen toiseksi kansainvälisin kaupunki, jonka korkeakouluissa on noin 13 000 opiskelijaa. Energiaklusterin yritysten ja vaasalaisten korkeakoulujen aktiivisen yhteistoiminnan tavoitteena on nostaa seudun vetovoimaa niin työ- kuin opiskelukaupunkina ja näin tukea alueen yritysten kasvua, kilpailukykyä ja pitkäjänteistä kehittämistä.

 

  • Vaasan seudun Energiateknologian keskittymä, EnergyVaasa, on Suomen talouden pikkujättiläinen. Energiaklusterissa on 140 yritystä, joiden liikevaihto on yhteensä lähes 5 miljardia euroa. Alan markkinat ovat maailmanlaajuiset, joten yrityksissä viennin osuus on yli 80 %, joka on n. 1/3 koko Suomen energiateknologiaviennistä.
  • Kasvunäkymät ovat erittäin hyvät, todisteena tästä Wärtsilän juuri julkistettu suurinvestointi uuteen kehityskeskukseen Vaasassa. Investointi on n. 83 miljoonaa euroa teknologiaan, laitteisiin, testaukseen ja digitaalisiin järjestelmiin (valmis vuonna 2020).
  • Vaasa on kansainvälinen koulukaupunki, jonka kuudessa korkeakouluyksikössä on n. 13 000 opiskelijaa. Joka viides vastaantuleva kaupungilla on opiskelija.
  • Digitalisation Academyn toimintaa valmistellaan parhaillaan. Käynnissä olevaa valmisteluvaihetta rahoittaa Pohjanmaan liitto.

 

Lisätietoja:

Peter Hellström, +358 40 5674050, peter.hellstrom@merinova.fi

Teknologiakeskus Merinova on tärkeä ja puolueeton taustavaikuttaja jonka missio on kasvattaa entisestään Vaasan seudun energiateknologiayhtiöiden menestystä toteuttamalla alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä kehittämisohjelmia, -hankkeita ja -palveluita.

 

KUVITUKSEEN KUVA (Peter Hellström, Pasi Tuominen):