Teknologiateollisuuden talousnäkymät: maailmantalous hidastunut, mutta Suomen teknologia-ala sinnittelee yhä kasvussa

Teknologiateollisuuden Talousnäkymät-raportti 2/2019

Maailmantalouden epävarmuus luo yhä pidemmän varjon vientiodotuksiin, mutta Suomen teknologiateollisuus sinnittelee yhä kasvussa. Talouden kasvu on hidastunut nopeasti myös euroalueella ja Suomen tärkeällä vientimarkkinalla Saksassa. Tästä huolimatta teknologiateollisuuden tilauskanta vahvistui alkuvuonna ja uusien tilausten arvo pysyi hyvällä tasolla. Myös henkilöstöä lisättiin.

– Teknologiateollisuuden suhdannetilanne on pysynyt yllättävän vahvana Suomessa maailmantalouden monista epävarmuuksista huolimatta. Hidastuvan kasvun vuoksi on kuitenkin pelättävissä, että yritysten markkinatilanne voi vaikeutua jatkossa. Yritysten kilpailukyky on keskeisessä asemassa, kun markkinaosuuksia jaetaan uudelleen, tähdentää Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas.

Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu kertoo, että tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kuusi prosenttia suurempi kuin vuodenvaihteessa ja 14 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten maaliskuussa. Tilauskannasta poikkeuksellisen suuri osa koostuu laivatilauksista.

Myös uusien tilausten arvo pysyi hyvällä tasolla. Tiedustelussa mukana olevat yritykset saivat uusia tilauksia Suomessa tammi–maaliskuussa euromääräisesti saman verran kuin edellisellä kvartaalilla, mutta 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Myös tarjouspyyntöjen määrä kääntyi kevättä kohden kasvuun viime vuoden lopulla tapahtuneen notkahduksen jälkeen.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto on keväällä suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Teknologiateollisuuden henkilöstömäärä oli maaliskuun lopussa 318 500 eli runsaat kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna keskimäärin.

Lue lisää Talousnäkymät-raportista