EnergyVaasa 3D-Center -hankkeen seuraavat sprintit käynnistyvät lokakuun lopulla

Esittelemme 22.10.2020 järjestettävässä iltapäiväworkshopissa osaideoita, joita jatkokehitetään ja lopuksi tulostetaan yhdessä yritysten kanssa! Kävimme tänään 2.10.2020 tutustumassa Delva Oy:n tulostiloihin Hämeenlinnassa ja saimme saaliiksi arvokasta 3D-tietoa.

Olemme ostaneet tässä hankkeessa tulostuspalveluita Delva Oy:n lisäksi mm. Origo Engineering Oy:ltä ja 3D Formtech Oy:ltä sekä Lillbacka Powerco Oy:ltä. Olemme avoimia hankkimaan ja kokeilemaan tulostuspalveluita myös muilta suomalaisilta yrityksiltä kun tarvetta ilmenee.

HUOM! Vaasaan, tarkemmin Palosaarelle (Technobothniaan), on saatu Vaasan Yliopiston kautta 3D-metallintulostin, jota tulemme myös hyödyntämään tulevien protojen tulostamisessa.

22.10.2020 workshopissa käsiteltävät osaideat ovat seuraavat:
1) Hydraulinen pultin/mutterin kiristin (kehitystavoitteita mm. mahdollisimman kevyt, vähillä osilla ja integroidut liittimet).

2) Jäähdytetty poranterä (tavoitteena koneistustyökalujen parantaminen mm.  leikkuunopeutta lisäämällä ja kestoikää pidentämällä, heijastuu myös positiivisesti hintoihin. Yhtenä isona AM:n mahdollistamana vaikutuksena olisi sisäisten virtauskanavien teko leikkuunesteelle, jonka avulla jäähdytetään ja puhdistetaan sekä työkalua että kappaletta > kaikki yhdessä parantavat koneistuksen kilpailukykyä!).

3) Koneistamalla valmistettu moottoriin liittyvä tuki (osa on nykyisellään iso ja painava, lähes 30 kg ja se altistuu koville voimille. Tavoitteena mm. topologisen optimoinnin kautta löytää syyt 3D-tulostamiselle).

4) Optimaalinen jäähdytyskiskon design (Pyritään tekemään optimaalinen design, hankkeen puitteissa tehdään useampi erilainen design. Tavoitteena saada mahdollisimman tehokas lämmön siirto virtateistä ympäröivään ilmaan. Jäähdytyskisko on passiivinen, eli tuuletinta ei ole mahdollista asentaa tässä tapauksessa. Konsepteja pyrittäisiin simuloimaan esim. Ansyksellä, mikäli sopiva template saadaan aikaiseksi. Lupaavimmat tulostetaan alumiinista ja testataan labrassa lämmityskokein).

Asiantuntemusta TEAMS -iltapäiväworkshopissa edustaa mm. Delva ja Etteplan, joiden avulla käydään syvällisemmin läpi osaideat. Tavoitteenamme on muodostaa sprinttiryhmät (=nopeat tuotekehityssessiot,  jotka huipentuvat 3D- tulostamiseen) ja niille vastuuhenkilöt sekä myös aloitusajankohdat.

MIKÄLI HALUAT MUKAAN, OTA YHTEYTTÄ ALLA OLEVIIN YHTEYSHENKILÖIHIN  ja HUOM! Ensimmäiset tulosteet ovat yrityksille maksuttomia!
———-
EnergyVaasa 3D-Center –hanke edistää ja lisää yritysten ja korkeakoulujen 3D-metallintulostamiseen liittyvää osaamista ja yhteistyötä.

Työkalupakkina (konkreettiset keinot koronasta huolimatta):
– 3D-tietoutta kerryttävät workshopit ja tapahtumat
– Nopeat kehityssessiot (= sprintit)
– Metallintulostus (=tulostuspajat) ja
– 3D-osaamiskeskustoiminnan jatkuvuuden suunnittelu

Koulutukseen liittyvä tavoite (Vaasan ammattikorkeakoulu) on viedä uusi hankittu tieto ja osaaminen suoraan tutkintokoulutuksen sisältöihin.

HANKKEEN TOTEUTUS MERINOVA JA VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU YHDESSÄ YRITYSTEN KANSSA & HANKKEEN PÄÄRAHOITUS POHJANMAAN LIITTO.

YHTEYSTIEDOT:
MERINOVA: Tommi Sykkö, tommi.sykko@merinova.fi, 0400 358 610
VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU: Sami Elomaa, sami.elomaa@vamk.fi, 040 643 0803