EnergyVaasa-klusterin kasvu jatkuu, sen yrityksissä työskentelee nyt yhteensä 12 000 työntekijää

Kesän 2019 aikana EnergyVaasa-energiaklusterin toimijat ovat kartoittaneet uudelleen Pohjoismaiden merkittävimmän energiaklusterin tilastotietoja ja saaneet tulokseksi klusterin uudet avainluvut. Luvut näyttävät, että maailmalla vallalla oleva suuri kysyntä energiatehokkaille tuotteille ja cleantechille on vaikuttanut positiivisesti myös EnergyVaasaan.

EnergyVaasasta on syytä muistaa nyt seuraavat avainluvut:

– 160 yritystä
– Yritysten yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto 5 miljardia euroa
– Viennin osuus liikevaihdosta yli 80 %
– Yrityksissä yhteensä 12 000 työntekijää
– Tutkimukseen ja kehitykseen käytetään vuosittain 200 miljoonaa euroa
– EnergyVaasan alueelle on suunnitteilla vuoden 2025 loppuun mennessä uusia investointeja energiateknologiainfrastruktuuriin 1,2 miljardin euron arvosta

”Melkoinen määrä uusia lukuja, eikö totta? Näitä saan nyt itsekin opiskella, ennen kuin uudet luvut tulevat selkärangasta” EnergyVaasan Communication & Brand Manager Kristoffer Jansson hymyilee ja jatkaa ”joka kohdassa on tullut kasvua. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto, EnergyVaasaan luettavien yritysten määrä sekä niiden työtekijämäärät ovat kaikki kasvaneet noin 10%  muutaman vuoden takaisiin lukuihin verrattuna”.

Yhtenä esimerkkinä Jansson mainitsee VEOn, joka on kasvanut muutamassa vuodessa reilun 300 henkilön yrityksestä 450 henkilön yritykseksi ja liikevaihdoltaan yli 100 miljoonaan euroon. Lisäksi VEO työllistää kymmeniä alalla toimivia alihankkijoita projektitoimituksissaan. Uusina yrityksinä EnergyVaasaan ovat mukaan tulleet mm. Geyser Batteries, Woima Corporation, Jukolux, Solartech Wasa ja monia muita. Näillä ja muilla EnergyVaasan yrityksillä on yhteisenä tekijänä se, että vähintään yli puolet liikevaihdosta liittyy energiateknologiaan. Monet yrityksistä ovat jo syntyessään kansainvälisiä ja lähtevät heti kansainvälisille markkinoille.

VEO:n markkinointi- ja myyntijohtaja Visa Yliluoma on luonnollisesti tyytyväinen VEOn kasvuun, mutta kiittelee kasvusta myös EnergyVaasa-klusteria ja siinä tehtyä yhteistyötä, ”klusterin yritykset kilpailevat keskenään, mikä ruokkii kasvua. Mutta myös yhteistyötä tehdään monella eri saralla, pienet ja isot yritykset tarvitsevat toisiaan. Energia-alan yrityskiihdyttämö EnergySpin on nyt toiminut muutaman vuoden ja synnyttänyt klusteriin uusia mielenkiintoisia yrityksiä” Yliluoma toteaa. VEO on mukana kumppanina EnergySpin-kiihdyttämössä > https://energyspin.fi/

”EnergyVaasa-energiaklusterin valmistamat teknologiatuotteet ovat siitä erikoisia, että ne koskettavat jokaista ihmistä, mutta eivät kuitenkaan välttämättä näy heidän arjessaan. Pienimmät tuotteet ovat usein vain selkärepun kokoisia. Ja näitä tuotteita löytyy peräti maailman jokaisen maan sähköverkosta”, Jansson kertoo.

Uudet EnergyVaasa-luvut on kerätty yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Yritykset ovat muun muassa ilmoittaneet uusista kumppaneistaan. Näistä kaikista yrityksistä on tiedusteltu avainluvut.

EnergyVaasan avainluvut (esitys) > https://www.merinova.fi/wp-content/uploads/2019/09/EnergyVaasa-uudet-luvut-public.pdf