EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkintojen saajina Neural DSP Technologies, Kuusakoski Group, AGCO-konserni ja EnergyVaasa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen. Lisäksi arvioinnissa painotetaan toiminnan vastuullisuutta, vaikutuksia suomalaisen osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen sekä investointeihin Suomeen ja Suomen innovaatioympäristön tunnetuksi tekemiseen.

Vuoden 2023 tulokasyrityksenä palkitaan digitaalisen äänenkäsittelyn ohjelmistoja ja laitteita kehittävä ja valmistava Neural DSP Technologies ja kasvuyrityksen palkinnon saa kierrätysalan ja valimoalan konserni Kuusakoski Group. Pitkäaikaisen kansainvälisen investoija -kategoriassa investoijapalkinnon saa AGCO-konserni. Vuoden yhteisöpalkinnon sai EnergyVaasa, pohjoismaiden suurin energiateknologian klusteri.

Ehdotuksia ehdokkaiksi antoivat elinkeinoelämän eri järjestöt. Lopullisen ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä tekivät presidentille Team Finland -verkoston toimijat, Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja ulkoministeriö.

EnergyVaasan yhteisöpalkinto on 180 yrityksen ja 13 000 työntekijän ansiota

Yhteisöpalkinnon saanut EnergyVaasa on energia-alan yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, joka on perustettu vuonna 2001. Vaasan seudulla toimivan klusterin yritysten tavoitteena on kehittää kestäviä ja kilpailukykyisiä teknologiaratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä ja säästämään energiaa maailmanlaajuisella mittakaavalla.

Yrityksiä ja muita organisaatioita klusterissa on yhteensä 180. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 6 miljardia euroa ja viennin osuus liikevaihdosta on yli 80 prosenttia. Yrityksissä kehitetään huipputeknologiaa, joka keskittyy esimerkiksi älykkäisiin energiaratkaisuihin, merenkulkuun, kestävään energiaan, joustavaan energiantuotantoon ja digitalisaatioon.

EnergyVaasa-brändiä hallinnoivat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Teknologiakeskus Merinova. EnergyVaasan Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson iloitsee palkinnosta:

– Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on hieno tunnustus siitä työstä, jota tehdään ihan jokaisessa 180 klusteriin kuuluvassa yrityksessä niiden kaikkien noin 13 000 työntekijän voimin. Onnittelut saa siis osoittaa kaikille heille, jotka Vaasan seudulla lähtevät joka aamu töihin klusteriyrityksiin pelastamaan maailmaa, Jansson painottaa.

– EnergyVaasa-klusterilla on käsissään avaimet, joilla ratkaistaan maailman pahimpia ongelmia. Seudulla tuotetaan puhdasta siirtymää edistäviä ratkaisuja ja tuotteita, joita arvioidaan olevan käytössä jo kaikissa maailman maissa, toimitusjohtaja Mika Konu Teknologiakeskus Merinovalta toteaa.

– Vaasan seudulla osataan yhteistyö, sillä vaikka yritykset osittain myös kilpailevat keskenään, ne innovoivat ja kehittävät samanaikaisesti yhdessä uusia energiatehokkaita ratkaisuja, joiden avulla edistetään globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamista ja luodaan myös merkittävä osuus Suomen teknologiaviennistä, toimitusjohtaja Stefan Råback, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK muistuttaa.

– EnergyVaasa -yritykset ovat olleet merkittävä osa myös akkuarvoketjun rakentumista. Vaasan seudulla kehitetään pohjoismaista akkuarvoketjua, ja aivan työn alusta lähtien olemme tarkastelleet myös koko ympäröivää arvoketjua. Energiaklusterin yhteistyömalli on ollut merkittävä tekijä GigaVaasa-akkutehdasalueen kehittämisessä, Vaasan kaupunginjohtaja, VASEKin hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyry päättää.

 

 

 

 

Yhteyshenkilösi