Elisan 5G-laajentuminen jatkuu – nyt verkko avautuu Vaasaan

Elisa avasi 5G-verkon Vaasaan. Aluksi verkko kattaa muun muassa Vaasan yliopiston ja Runsorin alueet, mutta sitä laajennetaan ensi vuoden aikana muun muassa kaupungin keskustaan.

Elisa jatkaa nopeaa 5G-verkkojensa laajentamista ja avaa jo toisen 5G-verkkonsa Pohjanmaalle, nyt Vaasaan. Vaasassa verkko kattaa aluksi Palosaarin aluetta ja Vaasan yliopiston kampuksen sekä teollisuuden keskittymänä tunnetun Runsorin alueen. Verkkoa laajennetaan ensi vuoden aikana, jolloin peitto kattaa muun muassa kaupungin keskustan.

– Alkuvaiheessa halusimme tuoda verkon sinne, missä on suurin asiakaskysyntä. Vaasan yliopistolla on paljon aktiivista mobiilikäyttöä ja lisäksi heillä ollut jo kokeiluja 5G:hen liittyen. Vaasassa on myös merkittäviä suuria teollisuusyrityksiä, kuten energiaklusterin asiakkaat, joiden toimitilojen alueelle verkon peitto yltää, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm kertoo.

Vaasan yliopiston toteuttamat 5G-testaukset saavat kaupallisen verkon myötä toivottavasti jatkoa.

–Käyttöoikeutemme testata 5G-verkkoa hyödyntäen pilottitaajuutta päättyi nyt syksyllä. On hienoa, että saamme ensimmäisenä 5G-verkon täten tänne kampusalueelle, sillä meillä on ollut suunnitelmissa kehittää pilottihankkeitamme 5G:n ympärillä, esimerkiksi Sundomin alueen älysähköverkon ja satama-alueen automaation tutkimiseksi, Vaasan yliopiston kestävän automaatiotekniikan apulaisprofessori Petri Välisuo sanoo.

Yrityksille ja organisaatioille 5G tuo suuren mullistuksen muun muassa pilvipalveluiden ja IoT:n lisääntymisen sekä erilaisten privaattiverkkototeutusten myötä. Vaasan alueen teollisuusyrityksille Elisan verkko tarjoaa monenlaisia uudenlaisia mahdollisuuksia.

– Privaattiverkot houkuttavat erityisesti isoja yrityksiä, joilla on tarve saada niille räätälöity, oma mobiiliverkko käyttöönsä. Myös virtuaalitodellisuuden tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat suuria teollisuusyrityksiä. 5G on ensimmäinen mobiiliteknologia, joka mahdollistaa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden toteutukset pilvestä. Tämä laajentaa käyttötapoja huomattavasti, Granholm muistuttaa.

Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Kouvolaan, Seinäjoelle ja Vaasaan. Tällä hetkellä Elisa myy asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbps-, 600 Mbps- ja 1 Gbps-nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus

Lisätiedot: Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

KUVASSA 4g-puhelin vasemmalla ja 5g-puhelin oikealla. Latausnopeudessa on moninkertainen ero. Arkistokuva: Tomi Kosonen

https://corporate.elisa.fi/uutishuone/tiedotteet/tiedote/?tag=corporate.elisa.fi%3Anational-press