Merinova kehittää yritysten kilpailukykyä

Suomen kasvu ja hyvinvointi perustuvat menestyvään yritystoimintaan. Teknologiakeskus Merinova on vuosien 2015–2017 aikana merkittävästi edistänyt suomalaisten yritysten kilpailukykyä, elinvoimaisuutta ja kasvua niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

 – Merinova palvelee hanke- ja kehittämispalveluidensa kautta vuosittain noin 120–160 yritystä. Palvelumme pureutuvat syvälle sekä yritysten omiin prosesseihin että globaaleihin liiketoimintamahdollisuuksiin. Teemme erittäin vaikuttavaa työtä suomalaisten energiateknologiayritysten hyväksi. Vahvuutenamme on ketterä toiminta, jolla kokoamme yhteen eri alojen yrityksiä, korkeakouluja ja julkisia toimijoita, kertoo toimitusjohtaja Mika Konu.

Merinovan työn vaikutukset näkyvät erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, joihin Suomen talouskasvu ja uudet työpaikat yhä tiiviimmin tulevaisuudessa keskittyvät. Ohjelmajohtajana toimivan Anna-Kaisa Valkaman mukaan kannustava ekosysteemitoiminta antaa pkt-yrityksille parhaan mahdollisen tuen Suomen kasvun ja työllisyyden parantamiseksi.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme kehittäneet tehokkaita toimintamalleja, joiden myötä yritykset ovat pystyneet kokonaisvaltaisesti kehittämään toimintaansa. Vuosina 2015–2017 olemme auttaneet pkt-yrityksiä käynnistämään miltei 20 miljoonan euron tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotannonkehityshankkeet, joihin on saatu julkisilta toimijoilta noin 13 miljoonan euron avustukset.

– Vankan toimintaympäristön ja innovaatiorahoituksen tuella on syntynyt useita mullistavia energiasektorin liiketoimintoja ja teknologioita, jotka hakevat kansainvälisestikin vertoja. Viimeisin yhteinen ponnistuksemme on digitaaliseen tuotantoon ja 3D-valmistukseen keskittyvä hanke, jolla rakennamme vuoden 2018 aikana alan johtavan tutkimus-, kehitys-, koulutus- ja innovaatiotoiminnan osaamiskeskittymän, lisää palvelupäällikkö Tommi Sykkö.

Merkittävää tukea innovatiivisille teollisuusyrityksille

Verkostotoiminnan ja innovaatiorahoituksen lisäksi kansainvälistyminen on tärkeä edellytys suomalaisyritysten kasvulle. Merinova on merkittävä tuki monelle vientiin panostavalle yritykselle, kuten WOIMA Finland Oy:lle, joka valmistaa modulaarisia 2–11 MW jätevoimalaitoksia.

– Olemme rakentaneet useita tutkimus- ja kehityshankkeita yhdessä Merinovan kanssa. Olen todella tyytyväinen saamiini palveluihin, sillä Merinovan asiantuntijat tuntevat hyvin hankeviidakon ja hankebyrokratian, toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Manner.

Menestyviin yrityksiin kuuluvat myös teollisuuden automaatioratkaisuihin erikoistunut Co-Automation Oy sekä energia-alaan keskittynyt asiantuntijapalveluyhtiö Co-Engineering Oy, joiden toimitusjohtaja Sami Kivioja on pitkään tehnyt tiivistä kehitystyötä Merinovan kanssa. Joulukuussa Merinova paketoi viimeisimmän projektin Lasermark Oy:lle, joka on erikoistunut lasermerkintään ja sen ympärille tarjottaviin IT-ratkaisuihin ja palveluihin.

Kiviojan tavoin Lasermarkin toimitusjohtaja Olli Saarniaho kiittää Merinovaa, joka on vahvasti ollut mukana kehittämässä innovatiivisen yrityksen toimintaprosesseja, kasvustrategiaa ja palveluita.

– Olen jo vuosia tehnyt yhteistyötä Merinovan kanssa yritysteni toiminnan kehittämiseksi. Parhaillaan tavoittelemme merkittävää lähitulevaisuuden kasvua erityisesti Pohjoismaissa. Olemme saaneet tukea monien hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa, kuten yrityksen laadun kehittämisessä. Saimme ”lahjaksi” vuoden 2017 lopulla laatusertifikaatin, jonka valmistelutyön teimme yhdessä merinovalaisten kanssa vain muutamassa kuukaudessa.

Yhteyshenkilösi