EnergyWeek 2019 avattiin mielenkiintoisilla Energia- & Ympäristöseminaarilla ja vaalipaneelilla!

Sanomalehti Pohjalainen / Jari Jurkka

Vuodesta 2005 lähtien joka kevät järjestetty Energia- & ympäristöseminaari on vaikuttajatapahtuma, joka kerää yhteen merkittävän joukon energia-alan päätöksentekijöitä niin julkiselta sektorilta kuin yrityksistä keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista Vaasan kaupungintalolle. Seminaarin pääkieli on muusta EnergyWeekistä poiketen suomi.

2019 energiaviikon aloitusseminaarin pääteemoina olivat ilmastonmuutoksen torjunta sähköistämällä ja sähkön tuotanto uusiutuvalla energialla.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen toivotti väen tervetulleeksi ja ilmaisi tyytyväisyytensä 15. kertaa järjestettävän tapahtuman menestyksestä. ”Yli 4 000 kävijää on tulossa. Vaasan energiakeskittymä työllisti vuonna 2008 noin 5 000 ihmistä ja tänä päivänä liikutaan 11 000 ihmisen määrässä”, Häkkinen kertoi.

Seminaaria vetänyt Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä puolestaan vakuutti, että kaikkien huulilla olevassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ollaan menossa lujaa eteenpäin, ”Yritykset ovat sitoutuneita asiaan aivan kuten kansalaisetkin”.

Seminaarissa oli luonnollisesti tulevaisuuteen suuntaava etunoja. Ajan henkeä kuvaa se, että monet asiat tapahtuvat jo 2020-luvulla ja monet prosessit on pantava liikkeelle heti. Ongelmana on vain se, osataanko monista vaihtoehdoista valita ne oikeat. Perusajatus on sähköistäminen ja sähkön tuottaminen tuulella ja auringolla. On arvioitu, että sähkön nykyinen osuus energiantuotannossa on 22 % ja se kasvaa vuoteen 2050 mennessä 60 %:iin.

Ensimmäinen puhuja ja hänen aiheensa oli valittu hyvin, nimittäin 27 000 työntekijää globaalisti työllistävän tanskalaisen perheyritys Danfoss Drivesin Tuuli Sarvilinna puhui megatrendeistä ja vei yleisön keskelle energiatuotannon ydintä.

Sarvilinna puhui erityisesti kaupungistumisesta, digitaalisatiosta ja sähköistämisestä ”Vuonna 2050 maailman väestöstä 70 % asuu kaupungeissa. Niissä syntyy valtaosa kasvihuonepäästöistä. Energiatehokkuus kiinteistöjen jäähdyttämisessä ja lämmittämisessä laskee nopeimmin päästöjä maailmassa. Tämä tehdään taajuusmuuttujilla, digitalisaatiolla ja automaatiolla. Lisäksi kun tähän lisätään sähköistyvä autoilu, meri- ja junaliikenne, niin pitkälle päästään” Sarvilinna kiteytti.

Sähköistys oli päivän sana. Sarvilinnan mukaan Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Keski-Euroopassa edetään autoteollisuudessa vauhdilla. Jo vuosina 2022–2025 sähköautokanta kasvaa valtavasti.

Wärtsilän myynti- ja markkinointijohtaja Matti Rautkivi kertoi wärtsilän ajankohtaisesta hankkeesta selvittää Helsingin kivihiiliongelma, joka on myös Vaasalla. Helsingin kaukolämmöstä 53 % tehtiin viime vuonna hiilellä.

Kysymys on myös kokonaisuudesta ja lähestymistavasta ”Energiantuotannossa on meneillään murros. Se pitää tehdä kustannustehokkaasti niin, että saadaan päästöt alemmaksi tai kokonaan pois samoilla tai jopa alemmilla kustannuksilla. Näin muutoksen vastustus on vähäistä. Rakennettua infraa pitää hyödyntää”, Rautkivi selvitti.

Wärtsilän ratkaisu Helsingissä on tuulivoima ja Wärtsilän kaasumoottorit. Lisäksi ratkaisuun sisältyy tuulisähköä käyttävä datakeskus, jonka hukkalämmöstä saadaan kaukolämpöä lämpöpumpuilla. Kokonaisuutta tukevat kaasumoottorit.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin tarkasteli tulevaisuutta sähköyhtiön näkökulmasta ”Kuluttajat esittävät selkeitä kysymyksiä sähköstä kuten miten halpaa, onko tuulella tehty, voiko omaa sähköä myydä ja miten vaikuttaa ilmastoon. Jatkossa pyrimme lähemmäksi asiakasta. Emme vain myy sähköä, vaan palvelua, joka digitalisaation avulla hyödyttää asiakasta”, Damlin kertoi.

Katso seminaarin jälkeen pidetyn mielenkiintoisen vaalipaneelin osat 1 ja 2 tästä linkistä; https://www.pohjalainen.fi/kuvat-ja-videot/videot/livetallenne-energyweekin-vaalipaneeli-vaasan-kaupungintalolla-osa-1-2-1.2906231