Voimalaitosten uusi elämä

Energiauutiset / Kivihiiltä ja öljyä käyttävät voimalaitokset katoavat sähkömarkkinoilta. Voimalaitosvanhusten osia ja infrastruktuuria voidaan kuitenkin kierrättää.

Pohjolan Voiman Kristiinankaupungin voimalaitosalueen ympäristössä on aavemainen tunnelma. Kymmeniä metrejä korkean voimalaitosrakennuksen ala-aulassa tai pihamaalla ei näy ihmisiä. Tavarahissin vaimea tömähdys kuitenkin paljastaa sen, että joku liikkuu rakennuksessa. Hetken päästä vastaan tulee PVO-Lämpövoima Oy:n tuotantopäällikkö Heli Nevala, joka toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Kristiinankaupungin voimalaitos on osa Euroopan unionin alueella käynnistynyttä ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvää trendiä. Sen seurauksena kivihiiltä ja öljyä käyttäviä voimalaitoksia puretaan. Rakennemuutos on nopea ja raju. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla tällaisilla laitoksilla tuotettiin perusvoimaa. Perusvoiman tuotanto tarkoittaa sitä, että laitokset tuottava energia lähes täydellä teholla ympäri vuoden.

Kun kivihiili ja öljy menettivät kilpailukykynsä ilmastopoliittisten toimien seurauksena, supistui voimalaitosten käyttö. Viimeisinä vuosinaan ne tuottivat enää säätövoimaa. Säätövoimalla paikataan mm. säätilojen mukaan toimivien tuulivoimalaitosten jättämiä tuotantoaukkoja.

KUVASSA: 1970-luvulla valmistunut Kristiinankaupungin voimalaitos on vaikuttava maamerkki. Voimalaitoksen käyttö on loppunut ja laitosta puretaan parhaillaan.

LUE LISÄÄ:  https://www.energiauutiset.fi/uutiset/voimalaitosten-uusi-elama.html