Unelma Merenkurkun sillasta muuttui visiosta konkreettisiksi laskelmiksi, jotka on tarkoitus nyt selvittää

YLE – Merenkurkun neuvosto on saanut EU:n aluekehitysrahastolta rahoitusta kahteen hankkeeseen, jotka liittyvät Merenkurkun alueen liikenteen kasvuun. Toinen hanke selvittää siltaan tehtyjä laskelmia ja toinen kuljetusvirtoja.

Kolme kansainvälistä yritystä on kiinnostunut Merenkurkun silta-hankkeesta. Viime kesänä julkisuuteen tullut suomalaistutkijoiden laskelma herätti huomiota ja ranskalainen, brittiläinen ja israelilainen yritys lähestyivät Merenkurkun neuvostoa. Yritykset ovat tehneet omat laskelmansa, miten silta voitaisiin rakentaa ja rahoittaa.

Merenkurkun neuvosto käynnistää nyt hankkeen, joka selvittää ja arvioi laskelmat.

– Meillä pitää olla valmius vastata niihin. Se on merkki jostain, jos he ottavat vapaaehtoisesti yhteyttä meihin ja sanovat, että tämä on mahdollista tehdä ja rahoitustakin voidaan järjestää, sanoo Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström.

Viimeisin iso uutinen Vaasaan suunnitellusta akkumateriaalitehtaasta nostaa odotuksia ja tulevaisuuden uskoa. Vaasasta on tulossa nyt pohjoisen alueen kolmas akkutehdaspaikkakunta Ruotsin Skellefteån ja Norjan Mo i Ranan rinnalle. Kaupungit suunnittelevat yhteistyötä.

Akkutehdasinvestoinnit tulevat lisäämään liikennettä ja logistiikkavirtoja, joten myös sitä on nyt tarkoitus selvittää.

– Tehtaat tarvitsevat raaka-aineita, mistä ne tulevat ja miten lopputuotteet liikkuvat. Millaisia virtoja voidaan odottaa syntyvän näiden perustamisen seurauksena, miettii Lindström.

Kuljetusvirtoja tulee tutkimaan Nordic Battery Belt Logistics -hanke, jonka vetovastuu on Vaasan, Kokkolan, Skellefteån ja Mo i Ranan kaupunkien kehitysyhtiöillä. Tarkoitus on inventoida ja myös miettiä suunnitelma sille, miten kuljetuksia voidaan parantaa yhdessä, yli valtiorajojen.

https://yle.fi/uutiset/3-11912865 

KUVA:  Jarkko Heikkinen – Yle