Kuva: Kalle Niskala/YLE

Valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus suunnittelee kahta litiumakkumateriaaleja valmistavaa tehdasta – Sijaintivaihtoehtoina Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina

YLE / Litiumakkujen kysyntä kasvaa vauhdilla. Eurooppalaiset autonvalmistajat ovat ilmoittaneet tuovansa tänä vuonna markkinoille yli 80 uutta sähköautomallia.

Valtion omistama Suomen Malmijalostus Oy aikoo avata kaksi uutta litiumakkujen materiaaleja valmistavaa tehdasta Suomeen. Harkinnassa on vielä neljä paikkakuntaa.

Litiumioniakkujen keskeistä komponenttia valmistava prekursoritehdas tulisi suunnitelmien mukaan joko Kokkolaan, Vaasaan, Kotkaan tai Haminaan. Tehtaasta syntyvää raaka-ainetta puolestaan hyödynnettäisiin varsinaisessa katodiaktiivimateriaalitehtaassa, jota suunnitellaan Vaasaan tai Kotkaan.

Ympäristövaikutusten arviointi eli YVA-prosessi käynnistetään neljällä paikkakunnalla tänä keväänä.

– Haluamme aloittaa YVAn valmistelun hyvissä ajoin, jotta pystymme löytämään parhaimman ja vastuullisimman paikan, jossa tällaista tuotantoa voidaan tehdä. Litiumakkumarkkina on nyt vahvassa kasvussa ja haluamme valmistautua mahdollisimman nopeaan etenemiseen, jos teemme tehtaista positiivisen päätöksen, kertoo Malmijalostuksen akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto.

Suomen Malmijalostus on käynyt viime keväänä läpi 12 paikkakuntaa, jotka olisivat olleet mahdollisia tehtaiden sijoituspaikkoja. Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina nousivat kuitenkin neljän kärkeen.

Kyse on muutamien satojen miljoonan euron investoinneista, lue lisää > https://yle.fi/uutiset/3-11143113

KUVA: Kalle Niskala/YLE