Wärtsilä Oyj:n innovaatioasiantuntija Juho Raukola luottaa 3D-tulostamisen kasvavaan bisnespotentiaaliin

Siinä missä Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös metallin 3D-tulostus on ollut suosittu tuotantotapa jo pidempään, ovat Suomessa vastaavat markkinat ovat vasta lämpenemässä. Asiantuntijat uskovat alan isoon läpilyöntiin lähivuosina. Nyt on paitsi uusien teknologioiden ja materiaalien myös yhteistyön ja tiedon jakamisen aika.

Se on yksi syy, miksi teollisuuden isot toimijat pohtivat nyt tosissaan, kuinka potentiaalinen tuotantomenetelmä 3D-tulostaminen on heidän tekemisen ja kilpailukyvyn kannalta. Samaan kysymykseen kannattaa etsiä vastauksia myös satojen teollisuuden alihankkijayritysten, uskoo Wärtsilä Oyj:n innovaatioasiantuntija Juho Raukola.

Mahdollisuudet tehdä monimutkaisia ja täysin uudenlaisia komponentteja

Wärtsilä on tutkinut ja kehittänyt muovien 3D-tulostusta lähes 10 vuotta, metallien tulostamiseen on päästy kiinni vuodesta 2014 lähtien ja viimeiset kaksi vuotta on pystytty kehittämään suuntaa, joka viitoittaa tietä tulostamisesta saataviin konkreettisiin hyötyihin. Kokemuksen perusteella metallin 3D-tulostamisen hyödyiksi Raukola listaa ajan säästön, kustannusten alenemisen ja suorituskyvyn paranemisen. Myös mahdollisuudet tehdä monimutkaisia ja täysin uudenlaisia komponentteja kasvavat.  ”Olemme ottaneet 3D-tulostuksen hyötykäyttöön esimerkiksi omassa työkalutuotannossa, jossa sarjatuotannolle ei ole tarvetta, koska kappalemäärätarve on pieni”, Raukola kertoo.

”Yleisessä keskustelussa korostuu kustannusnäkökulma. Todellisuudessa asiassa on muitakin huomionarvoisia näkökulmia. Tulostamisella on kannattavaa jossain tapauksissa tehdä myös tuotannollisesti kalliimpia ratkaisuita, jos saavutettavalla hyödyllä saadaan tehostettua merkittävästi nykyistä toimintaa. Uudella menetelmällä voidaan löytää esimerkiksi uusi tapa tehdä jokin asia ja resurssit ohjata näin tuottavampaan työhön”, Raukola esittää.

Kehitys tapahtuu yhteistyöllä

Juuri hyötynäkökulmien monipuolisuuden vuoksi Raukola ajattelee, että isojen toimijoiden ja alihankkijoiden kannattaa tehdä tiivistä yhteistyötä ja jakaa tietoa ja osaamistaan uusista teknologioista ja niiden mahdollisuuksista. ”Kehitys ja tutkimus ovat yhteistyötä, jossa haluamme olla aktiivinen toimija. Tavoitteemme on olla alan kehityksen kärkijoukoissa ja jakaa myös oppimaamme uusista tuotantomenetelmistä. Toivomme, että alihankkijat rohkaistuvat itse soveltamaan osaamistaan sekä etsimään ja tarjoamaan ratkaisuja tunnistettuihin tuotannon haasteisiin”, Raukola sanoo.

LUE KOKO ARTIKKELI > https://www.3dnewmaterials.fi/fi/uutinen/asiantuntija-luottaa-3d-tulostamisen-kasvavaan-bisnespotentiaaliin/ 

KATSO MYÖS  > https://www.3dnewmaterials.fi/fi/

SEKÄ MYÖS Vaasan seudulla käynnissä oleva 3D-metallitulostushanke (jatkohanke nimeltään ”Energy Vaasa 3D-center”), jossa Wärtsilä on mukana > https://www.techbusinessvaasa.fi/company/energyvaasa-3d-center/