Sundom Smart Grid-projektet

Projektets syfte var att förbättra tillförlitligheten i elförsörjningen, utveckling av intelligenta nät på världsmarknaden och för att hitta lösningar på de allt strängare kraven i finska elmarknadslagenuppfylls på det mest kostnadseffektiva, och anslutande  förnybar energi till nätet enklare.

ABB har testat Sundom automatiserad felhantering teknik med fyra intelligenta transformatorstationer, som rapporterar direkt till nätverket felsituationer Vasa Elnäts kontrollrum, transformatorstationer som kan även fjärrstyras. Vasa universitet utforskade underjordisk automation nätverkskablage och optimal kombination av kraftnät säkerhet och ekonomisk synvinkel av investeringar i piloten.

Som en del av aktörerna i Vasaregionen energi smarta elnät pilotprojekt i Sundom byskolan och daghemmet installerades på taket solpaneler. Vasa stad använder solpaneler för att öka barns medvetenhet om energi. Dagis och skolbarn kan hålla reda på hur mycket energi panelerna producerar vid varje given tidpunkt, dels hur elförbrukningen kan påverkas av sina egna val. Data som erhållits från solcellspaneleroch byggnadsautomation  har redigerats av Anvia illustrerar ett exempel på formuläret.

Projektet är skriven i rapporter som hölls i Helsingfors sommaren CIRED mötet och gjorde ett antal teser. Projektet presenterades för media på presskonferensen . Projektet fick internationell uppmärksamhet genom olika artiklar, bl.a. http://ses.jrc.ec.europa.eu/sundom-smart-grid-ssg

Projektet har gett upphov till en uppföljningsprojekt  (såsom EU. ERA-NET Plus Smart Grid) och producerad av internationellt relevanta verktyg. Det har också tagit fram en permanent infrastruktur i området, liksom genomförandet av Vasa stad energistrategi . Andra kommuner har inledningsvis uttryckt intresse för utnyttjande av projekt för att utveckla infrastrukturen.

Documentation

https://www.tekes.fi/en/whats-going-on/news/smart-grid-pilot-project-in…;

https://seidat.com/presentation/shared/n4Xx3ewpsnkECCKFj/0/0; http://ses.jrc.ec.europa.eu/sundom-smart-grid-ssg

Utvärdering
http://lipas.uwasa.fi/~kauhanie/tutkimus.html

Finansiering
INKA Tekes och de deltagande organisationerna

Plats
Vasa Sundom by

Involverade:
Merinova, ABB, Vasa Electric Group, Anvia och Vasa universitet

Mera information:
Projektledare Esko Ala-Myllymäki  (Oy Merinova Ab), esko.ala-myllymakimerinova.fi;